100
newsletters butlletins
Newsletters Butlletí Electrònic
Sumari
[Número 141 - 02/05/2008]
Jornades Europees del Patrimoni 2008 Els ens locals: membres actius del procés d’integració europea
El nou marc normatiu de la contractació pública i la seva incidència en l'Administració local Gestió i plans d’emergència municipals. Què fer en situacions d’emergència natural
Gestió de la comunicació en crisis i emergències Gestió de queixes i reclamacions
Segon Congrés català de la Bicicleta Bones pràctiques en la gestió de polítiques de joventut
Eurogames Barcelona 2008 Master interuniversitari en joventut i societat
La inspecció dels tributs locals ASSOCIACIONS: Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques
ECONOMIA: Instruccions per a operar en la Plataforma de Contractació de l’Estat ESPORTS: Exercici de les professions de l'esport
VIOLÈNCIA DE GÈNERE: Dret de les dones a eradicar la violència masclista  

Jornades Europees del Patrimoni 2008

Com cada any per aquestes dates, el Museu d'Història de Catalunya, en col·laboració, entre d’altres, amb l'FMC, posa en marxa el procés d'inscripció a les Jornades Europees del Patrimoni, que enguany se celebraran els dies 26, 27 i 28 de setembre. Aquestes jornades, una iniciativa del Consell d'Europa que a Catalunya s'organitza des de fa 18 anys, tenen per objectiu donar a conèixer el patrimoni europeu mitjançat un seguit d'activitats que durant el darrer cap de setmana de setembre organitzen els diferents municipis col·laboradors. La data lími per poder-hi participar és el 14 de maig.
> Més informació > Tornar al Sumari

Els ens locals: membres actius del procés d’integració europea

L’objectiu del curs, organitzat per l’FMC i que tindrà lloc els dies 15, 20, 22, 27 i 29 de maig, és proporcionar una informació i formació sobre la Unió Europea, especialment en aquells temes d’interès per a l’àmbit local, que permetin entendre què és i què fa la Unió Europea, com s’organitza, com afecten les seves polítiques a la ciutadania dels nostres municipis, i cap a on avança el procés de construcció europea. El curs s’adreça principalment a professionals de l’Administració pública en l’àmbit (tècnics, gestors, regidors...) que hi estiguin relacionats.
> Més informació > Tornar al Sumari

El nou marc normatiu de la contractació pública i la seva incidència en l'Administració local

La Federació de Municipis de Catalunya, conscient de la importància que la Llei de contractes del sector públic té per al treball en l'Administració local, organitza una jornada, per al proper dia 7 de maig, amb la finalitat que els empleats públics que desenvolupen la seva activitat en àmbits relacionats amb la contractació administrativa puguin actualitzar els seus coneixements i analitzar en quina mesura s'ha modificat el quadre normatiu vigent en aquesta matèria.
> Més informació > Tornar al Sumari

Gestió i plans d’emergència municipals. Què fer en situacions d’emergència natural

Qualsevol situació d’emergència, ha d’estar prevista, i per això cal disposar de plans d’emergència o d’autoprotecció que estableixen com protegir-se de les conseqüències de situacions d’emergència externes (incendis forestals, inundacions, moviments sísmics...) i internes, derivades d’incendis, fugues de productes al sòl o les aigües o emissions accidentals a l’aire. L’FMC, per tal de conèixer la legislació vigent en temes de protecció civil, conèixer quines actuacions prioritàries ha de dur a terme una entitat local en cas d’emergència i conèixer els mecanismes de resposta i les mesures de contenció que minimitzin possibles danys, ha organitzat aquest curs, que tindrà lloc a Sabadell, els dies 6, 8 i 9 de maig, en horari de matí.
> Més informació > Tornar al Sumari

Gestió de la comunicació en crisis i emergències

Amb l’objectiu d’identificar situacions comunicatives singulars, aprofundir en l’especificitat pròpia de l’entorn públic, reflexionar sobre alguns principis de gestió de la comunicació en moments singulars i integrar-los, plantejar protocols d’actuació comunicativa en cas de crisi i plantejar pautes d’actuació comunicativa per prevenir les crisis, la Federació de Municipis ha organitzat aquest curs per als dies 19 i 21 de maig, adreçat a responsables polítics i directius i personal amb responsabilitat en les àrees de comunicació, informació, atenció als ciutadans i participació ciutadana.
> Més informació > Tornar al Sumari

Gestió de queixes i reclamacions

La Federació de Municipis de Catalunya organitza un curs per avaluar l’impacte que les queixes tenen sobre la rendibilitat de la institució, conscienciar sobre el valor de les queixes com a recurs per fidelitzar els usuaris, sotmetre a un examen crític el sistema de gestió de queixes i identificar oportunitats de millora, i organitzar la informació procedent de les queixes per preveure-les, avançar-se als errors de racionalització, però també de millora, com a instrument de gestió. El curs se celebrarà a Barcelona, els dies 13 i 15 de maig.
> Més informació > Tornar al Sumari

Segon Congrés català de la Bicicleta

Els propers dies 28, 29, 30 i 31 de maig i 1 de juny, se celebrarà a l'Hospitalet de Llobregat, el segon congrés català de la bicicleta, amb l'objectiu d'abordar tres temes que tenen relació amb l’extensió del fenomen de la bicicleta: la comunicació, la salut i l'educació. El congrés s'adreça principalment a autoritats amb responsabilitats en el medi ambient, la mobilitat, l’esport, la salut, la comunicació, periodistes, agents de policia, educadors, estudiants, professors i mestres, metges i infermeres, empresaris de la mobilitat, fabricants, persones interessades en la mobilitat sostenible, entitats esportives relacionades amb la bicicleta, entitats d'usuaris i usuaris interessats.
> Més informació > Tornar al Sumari

Bones pràctiques en la gestió de polítiques de joventut

Els propers dies 18 i 19 de juny se celebra a l'Hospitalet de Llobregat les III Jornades sobre bones pràctiques en la gestió de les polítiques municipals de joventut, organitzades per l'Ajuntament de l'Hospitalet amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l'INJUVE. En aquestes jornades es tractarà la cultura i la participació juvenil, amb l'objectiu de convertir-se en un espai de reflexió i trobada en matèria de cultura i participació juvenil.
> Més informació > Tornar al Sumari

Eurogames Barcelona 2008

Els XII EuroGames, campionats d'Europa per a esportistes gais, lesbianes, transsexuals i heterosexuals, se celebraran a Barcelona del 24 al 27 de juliol. Aquests campionats mobilitzaran un nombre molt important d'esportistes i de públic, procedents de tots els racons d'Europa. Barcelona serà la capital europea de l'esport durant aquest quatre dies de celebració, en què es practicaran 28 disciplines esportives diferents i on es gaudirà també d'una gran varietat d'actes culturals.
> Més informació > Tornar al Sumari

Master interuniversitari en joventut i societat

Es tracta d'un màster reconegut per la Generalitat i el Ministeri, i que està organitzat per sis universitats: la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Rovira i Virgili. En aquest Màster, la Federació de Municipis de Catalunya forma part del seu consell assessor, que també està format per altres institucions i persones implicades tant en l'estudi i la intervenció en els joves com en el disseny i la implementació de les polítiques de joventut. L'objectiu és consolidar una oferta formativa permanent en l'àmbit de la recerca, la intervenció i les polítiques públiques en joventut. La durada és des del primer divendres d'octubre fins al darrer dissabte de juny del 2009.
> Més informació > Tornar al Sumari

La inspecció dels tributs locals

L'Associació Nacional d'Inspectors d'Hisenda Pública Local, juntament amb la Fundació Assessors Locals i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, organitza a València, els dies 8, 9 i 10 de maig, el vuitè curs sobre la inspecció dels tributs locals, amb l'objectiu de pretendre millorar i ampliar la preparació dels funcionaris de les administracions locals, per la qual cosa s'ofereixen temes d'actualitat i de gran importància per a les hisendes locals, impartits per qualificats docents d'acreditada trajectòria professional.
> Més informació > Tornar al Sumari

ASSOCIACIONS: Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques

Seguint el procés d'elaboració del Codi civil de Catalunya emprès per la Llei 29/2002, del 30 de desembre, aquesta llei n'aprova el llibre tercer, relatiu a les persones jurídiques. Aquest llibre té com a primer objectiu refondre, sistematitzar i harmonitzar, d'acord amb les exigències pròpies de la tècnica codificadora, la legislació catalana d'associacions i fundacions, continguda en la Llei 7/1997, del 18 de juny, d'associacions, i la Llei 5/2001, del 2 de maig, de fundacions. Les disposicions d'aquest llibre s'apliquen a les associacions que exerceixen llurs funcions majoritàriament a Catalunya, llevat que estiguin sotmeses a una regulació pròpia que els exigeixi, per constituir-se, la inscripció en un registre especial; les fundacions que exerceixen llurs funcions majoritàriament a Catalunya; les delegacions a Catalunya d'associacions i fundacions regulades per altres lleis, incloses les que, d'acord amb la legislació estatal, tenen la consideració d'estrangeres, en els casos i amb els efectes que aquest llibre disposa; i les altres persones jurídiques regulades pel dret català, en allò que llur normativa especial no reguli, tenint en compte, segons que correspongui, llur organització associativa o fundacional.
> Més informació > Tornar al Sumari

ECONOMIA: Instruccions per a operar en la Plataforma de Contractació de l’Estat

La Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de contractes del sector públic regula el perfil del contractant com a mitjà preferent de difusió de l’activitat contractual del sector públic. L’article 42 preveu que els òrgans de contractació hauran de fer accessible a través d’Internet, el perfil del contractista, el qual podrà incloure les dades i les informacions referides a l’activitat contractual de l’òrgan de contractació a més de la resta d’aspectes que la Llei de contractes regula com de necessària publicació. L’article 309 d’aquesta llei assenyala que la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de l’Estat posarà a disposició de tots els òrgans de contractació del sector públic una plataforma electrònica que permeti donar publicitat a les convocatòries de licitacions i a la resta d’informació contractual rellevant. La Plataforma de contractació de l’Estat serveix així d’espai virtual de contacte entre els òrgans de contractació del sector públic i els interessats, de manera que aquests podran accedir-hi a través d’un portal únic i s’hi publicaran els perfils del contractant dels òrgans de contractació de l’Administració general de l’Estat, els seus organismes autònoms, les entitats gestores i els serveis comuns de la Seguretat Social i la resta d’entitats públiques estatals. Voluntàriament, a més, es publicaran els perfils del contractant de la resta d’ens dels sector públic estatal i dels òrgans de contractació de les comunitats autònomes i les entitats locals. Aquesta Plataforma estarà operativa a partir del 2 de maig de 2008 i serà accesible en l’adreça http://www.contrataciondelestado.es.
> Més informació > Tornar al Sumari

ESPORTS: Exercici de les professions de l'esport

L'objecte d'aquesta llei és regular els aspectes essencials de l'exercici de determinades professions de l'esport, reconèixer expressament quines són aquestes professions, assignar-hi les competències associades, especificar les titulacions o les acreditacions, determinar les titulacions necessàries per a exercir-les i atribuir a cada professió l'àmbit funcional específic que li correspon. La llei és aplicable a l'exercici professional en l'àmbit territorial de Catalunya, regula l'exercici professional per compte propi i per compte d'altri i és igualment aplicable tant si la professió s'exerceix en el sector públic com en el sector privat.
> Més informació > Tornar al Sumari

VIOLÈNCIA DE GÈNERE: Dret de les dones a eradicar la violència masclista

La llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans. La finalitat d'aquesta llei és establir els mecanismes per contribuir a l'eradicació de la violència masclista que pateixen les dones i reconèixer i avançar en garanties respecte al dret bàsic de les dones a viure sense cap manifestació d'aquesta violència. La Llei s'estructura en quatre títols, onze disposicions addicionals, sis disposicions transitòries, una disposició derogatòria i cinc disposicions finals. Un aspecte important d'aquesta llei és la constitució d'un fons de garantia de pensions i prestacions per a cobrir l'impagament de pensions alimentàries i compensatòries, introduït per l'article 44 de la Llei 18/2003, del 4 de juliol, de suport a les famílies. Aquest fons, que ha d'operar amb caràcter de bestreta, s'ha d'activar quan hi hagi la constatació judicial d'incompliment del deure de satisfer les pensions, la qual cosa comporti una situació de precarietat econòmica.
> Més informació > Tornar al Sumari
Federació de Municipis de Catalunya | Via Laietana, 33 6è 1a - 080003 BARCELONA | Tel. 93 310 44 04 - Fax: 93 310 71 03
www.fmc.cat | butlletí electrònic